Vekt på bobil

Vekt på bobil

Alle bobiler skal ha med et vektskjema når de leveres.

Et fast samtaleemne rundt om i bobilmiljøet er vekt på bobilene. Altså, kan du få med deg passasjerer, stoler bord, telt, sykler og mat/drikke uten at du får alt for mye overvekt. Blir du stoppet med overlast, må du kanskje tappe ut vann eller i verste fall sende en person hjem med toget dersom totalvekten overskrider det du har lov til å veie.

Det har vært litt forskjellig praksis for hvordan man har registrert egenvekt på bobiler. Vognkortets egenvekt kan derfor ofte være noe mindre enn hva som er reell vekt på bilen, altså du tror du har mer lastekapasitet enn hva du faktisk har.

Derfor har vi gått til innkjøp av vekter, så hver bil kan veies før levering.

Vi anbefaler deg å laste opp bilen for tur, så ta en tur på en vekt, for å veie bilen slik den er med passasjerer og alt du skal ha med deg. Det kan være lurt å ikke fylle for mye vann før lange turer. Både fordi en tyngre bil bruker mer drivstoff, men også på grunn av vekten. 90 liter vann veier 90 kg. Fyll bare 15-20 liter, så du har til toalett og en enkelt håndvask, så kan du heller fylle friskt vann når du kommer frem.

Husk at alt ettermontert utstyr kommer på toppen av det som står i vognkortet. I de aller fleste tilfeller går det fint å anpasse vekten til antall personer i bilen og hvor lang tur du skal på. De som er godt kjent med vekten av egen bil, også fordeling på akslene foran og bak, vet å innrette seg.

Lykke til! Bare spør oss om råd. Noen bobiler kan med fordel oppregistreres, dersom du har førerkort til å kjøre tyngre bil. Da må man spørre merkeforhandler av den aktuelle bilen og få vite hvilken vekt man eventuelt kan oppregistrere til uten tilpasninger.

Light eller Maxi chassis? På Fiat kan bilen ha forskjellig type chassis, selv om den er samme type for øvrig. Et light chassis kan enten være på 3500 kg, 3650 kg, 3700 kg eller 3850 kg. Produsenten av bobilmerket bestemmer dette, Hymer, Knaus, Adria, Carthago, Rapido osv.

Det er noen ganger mulig å øke vekten ved å montere ny fjæring på for- eller bakhjul, eventuelt luftfjæring.