TV og Radio uten antenner

TV og Radio uten antenner

Bjørnar D. Olsen er klar til å bruke telefonen/nettbrettet til å ta imot TV-signaler i bobilen. Med en kabel til tv´n på veggen så har han bilder på tv´n så sant det er gode telefonsignaler. 

Mange ønsker å se litt på TV når man er på bobilferie. Derfor går de til anskaffelse av en antenne – som regel parabol eller vanlig antenne.

Parabol

Ønsker man parabol er en selvsøkende å anbefale selv om den koster en del. En manuell parabolantenne er vanskeligere å stille inn, og du kan spare deg for mange irritasjoner når du står på en plass og ikke finner signaler.

Men signalene er sårbare, det skal ikke være mye i veien mellom antenna og satellitten før signalene blir dårlige og du finner ingen kanaler. Størrelsen på tallerkenen har en del å si også. Jo større tallerken jo bedre.

Det finnes ikke mange frie kanaler så et abonnement er nødvendig. De fleste norske kanalene går på Thor (Canal Digital) og Sirius (Viasat). Det finnes mange frie kanaler på andre satellitter.

Mange brukere ønsker å bruke parabolen sin i utlandet også. Her er det viktig å påpeke at f.eks. Canal Digital/Viasat ikke har rettigheter til å sende signaler utenlands.

Bakkesignaler

Mange velger en vanlig antenne for å motta bakkesignaler (Riks-TV). Her anbefales også et abonnement om du ønsker flere kanaler. Husk at bakkenettet fungerer i Norge, men det er mulighet å bruke antenna i utlandet og se utenlandske frie kanaler.

Smart TV

Bjørnar D. Olsen hos Norum Bobilgården forteller at Smart-TV er på vei inn i bobilmiljøet. Du kan bruke mobilen eller nettbrettet til å se på TV. Da trenger du ingen antenne på bilen. Med Google Chromecast vil du enkelt og billig ”streame” favoritt-filmer, seriene og tv kanalene dine direkte fra telefon/nettbrett via mobilt brebånd. Selvfølgelig kan du bruke et lokalt internett, men det må meget gode signaler om det skal fungere bra nok til å ta i mot tv-signaler.

Øsker du å se signalene på din tv må du bruke en HDMI-kabel mellom telefonen/nettbrettet og din TV.

Det eneste du må ha er da internett-forbindelse. Dette kan også brukes i utlandet. Også her er det begrensninger. Det gjelder å ha rett telefonabonnement og det må være gode telefonsignaler. Telefonnettet blir bare bedre og bedre og du må ha et raskt nett, minst 4G eller 4G+. Og snart kommer 5G og da kan du ta i mot det meste. Det anbefales å ha en ruter i bilen.

Både NRK og TV2 (Sumo) sender via telenettet. Noen programmer fra disse kan du se i utlandet. NRK har åpnet egenproduserte programmer og TV2s kanaler kan du se via en utenlandspakke. Viaplay kan du bruke i hele Norden, men Netflix stort sett virker overalt.

Men det er viktig å presisere. Her må du ha god båndbredde og en stor internettpakke (minst 8GB pr. måned). 8 GB forsvinner i løpet av timer og prisen og hastigheten blir endret. Apple-TV er et annet program som kan brukes, men da er du avhengig av å ha Appl-TV-boksen. Ikke alle direktesendinger kan tas ned i utlandet.

Radiosignaler

Det er også muligheter til å ta ned radiosignaler via telefon/nettbrett. De fleste kanaler har en slik tjeneste. Får å få god lyd kan man da med hell bruke radioutstyr som støtter bluetooth.

Både Spotify og Tidal er to steder som man finner radio. Ordentlig radio er også en norsk stasjon som sender via nett og dab. Last ned en App på telefonen.

Netflix

Har du abonnement på Netflix har du store muligheter i det meste av verden, men vær obs på at abonnementet ditt kan fungere ulikt når du passerer landegrensa. Fungerer brukbart i ca 190 land. Men igjen er du avhengig av godt bredbånd og fornuftig abonnement.

Viaplay

Dette fungerer bra i hele Norden, men utvalget kan variere i de ulike land.

Oppsummering

Som dere ser er det en jungel av kanaler, programmer o.l. som kan brukes til å motta både TV- og radiosignaler. Derfor er det viktig å planlegge godt før man skal ut å reise. Du må ha riktig abonnement og du må være forberedt på å se meldingen. ”Denne kanalen kan du ikke se i utlandet.”