Litt fakta om bobiler

Litt fakta om bobiler

De fleste bobiler er registrert for 4 personer, men det finnes biler som er registrert for både 5 og 6 personer. Noen biler har kun to sengeplasser, og da er bilen som regel også registrert kun for 2 personer.

Lagerplass og vekt

Når man drar på ferie ønsker man å ha med seg mye som man kan få brukt for. Her må man tenke på vekten – og ikke minst om det er mulighet å få det med seg. Når man skal kjøpe bobil må man ikke stole på vognkortet når det gjelder egenvekt på bilen. En bil blir ofte påmontert ekstra utstyr (markise, antenner o.l.) etter at egenvekta er bestemt. Dette vil da gå ut over nyttelasten. Derfor MÅ bilen veies før den kjøpes. Når man drar på ferie har man som regel full vanntank og full dieseltank og dermed er nesten 200 kg av egenvekta spist opp. Husk også å ta med vekta på de personene som skal være med på tur.

Mange biler har en såkalt stor ”garasje” bak i bilen. Her er det plass til mye, men sjekk hvor mange kg som er beregnet for garasjen. Mange legger mye inn i garasjen og får dermed en bil som blir litt overstyrt. I instruksjonsboka får du opplyst hvor mange kg du kan laste på hver aksel.


En stor garasje (utvendig lagringsplass) er en stor fordel. Skal man f. eks. ha med seg grill, sykler, tepper og fortelt er det greit å ha god plass. Husk at dette også gjør at bilen blir tyngre.

Kjøring

Det er ikke vanskelig å kjøre en bobil, men det ting du må passe på. For første gang man setter seg inn i en bobil føler man seg som en ”konge på veien”. Man er også det, men husk at mange personbilister ikke forstår det. Mange mener at bobiler er en hinder i trafikken. De fleste bobiler i dag har ingen problemer med å følge fartsgrenser, men man må tenke på at man har en lengre bremselengde og man bør da ha en større avstand til trafikken foran seg. I tillegg akselerer ikke bobiler like fort som en personbil.

Mange bobiler har et stort overheng bak (avstand fra bakhjul til bakvegg) og dette må du huske på når du svinger, særlig ved trange steder og når det er andre kjøretøyer tett på. Du har ansvaret. Dette er viktig å tenke på når du parkerer på parkeringsplasser. Parker slik at du har mulighet til å kjøre rett ut. Da blir situasjonen lettere. Andre bilister tenker ikke på ditt overheng og parkerer ofte tett inntil deg. Da har du ikke mulighet til å svinge.

Høyden på den bobilen du kjøper må du også tenke på. Bor du slik til at du må under en lav bro eller undergang, må du være sikker på at du kommer under. Det har hendt at en fersk bobilkjører har kjørt fra forhandleren og ikke tenkt på dette. Det samme gjelder bilbredden. Mange har fått kjørt av sin markise allerede på første tur.


Bobiler blir ofte forlenget. Dette gjør at det blir mer plass inne i bobilen. Men det er her viktig å huske på at bilen krever mer plass under svinging.

Drivaksel

De fleste bobiler kommer på Fiat chassis. Det betyr at de har forhjulsdrift. Mange ønsker bakhjulsdrift, som er noe bedre på vinterføre. Enkelte modeller har tvillinghjul bak og det er en rekke biler som har boogie (to hul på rekke).

Innredning

Ved førstegangskjøp av bobil må man tenke litt på innredningen i bilen. Hvilke type senger man ønsker, og om hvordan man ønsker å ha bad/dusj. Kjøper du brukt kan du kanskje ikke velge, men om du kjøper en ny bil er det muligheter å bestille forskjellige løsninger.

Enkeltsenger og ”queensbed” er de mest populære, men deg gjør som regel at bilen blir litt lengre. Tverrstilt seng er også en mulighet, men da man den personen som ligger innerst gå over den som ligger ytterst.

Annen innredning er kjøkkenet. De aller fleste bilene er praktisk innredet på kjøkkenet. Da tenker vi på kokeplassen, stekeovn, kjøleskap og lignende. Tenk også på matskapet/-skuffene.

De fleste bilene kan snu førerstolene mot salongbordet. Dermed er det ofte plass til både 4 og 5 personer rundt bordet. Men noen av bordene er litt små, så det er ikke bestandig å dekke til fest.


Innredningen i en bobil har for mange en stor betydning når man skal velge en bobil. Særlig mange er opptatt av innredningen i sovedelen. Hvilken type seng som bilen har. Det fleste foretrekker enkeltsenger eller «Queensbed» (se bildet), men dette gjør som regel at bilen blir lengre.

Drømmen

For de fleste vil det å eie en bobil være drømme. Håper at punktene over hjelper deg til å velge den bilen som passer akkurat for deg. Det er garantert at du får opplevelser som du vil huske så lenge du lever og dette er en av de beste former å feriere på. Snakk med bobilselgerne og de vil gi deg ennå flere råd. Og husk av bruk og erfaring vil du bli klok.

Lykke til med ny bobil – for det bør du kjøpe deg.

 

Tore Steinar Pettersen – tekst/foto